’oZone is een platform dat helemaal past bij deze digitale tijd’

Steeds meer metalektrobedrijven maken gebruik van oZone, het digitale platform voor de technische sector. Zo ook het Harderwijkse bedrijf HE Tubing, dat trainingsmodules voor productiemedewerkers ontwikkelt. Volgens kwaliteitsmedewerkster Hafida Fares was oZone precies wat het bedrijf zocht. “Dit is echt een eigentijdse manier om mensen verder op te leiden.”

Sinds drie jaar werkt Hafida Fares bij HE Tubing, een bedrijf dat marktleider is op het gebied van zogenaamde ‘tubes’. “Onze tubes zijn onderdeel van de airco’s van auto’s en van batterijkoelers voor elektrische auto’s. Overal ter wereld rijden er auto’s rond waar ons product in zit. Eén van onze grootste klanten is Tesla”, vertelt ze trots. Afgelopen jaar werd haar gevraagd of zij de opleidingen wilde gaan verzorgen. Wat ze aantrof waren vooral traningshandleidingen op papier. “Dat was heel taaie stof, die eigenlijk niet geschikt was voor onze productiemedewerkers. We hebben vooral hele praktische mensen, die zitten niet te wachten op pagina’s theorie.”

Perfect instrument

Toen Hafida op zoek ging naar een methode waarmee de opleidingen aantrekkelijker konden worden gemaakt, maakte de HR-afdeling haar attent op het leerplatform oZone. “Ik was meteen laaiend enthousiast”, vertelt ze. “oZone is een platform dat heel erg past bij deze digitale tijd. De lesstof wordt op een hapklare manier in modules aangeboden. Korte en begrijpelijke teksten die worden afgewisseld met korte filmpjes en animaties. oZone was het perfecte instrument voor onze medewerkers in de productie. Want dat zijn praktisch ingestelde mensen, die niet uren een handleiding gaan bestuderen, maar wel even een filmpje van vijf minuten willen kijken.”

Om te kijken hoe oZone voor HE Tubing kon worden ingezet, nam ze contact op met oZone-adviseur Antoine Bolder. “Hij heeft een opzet gemaakt binnen oZone, waar ik vervolgens zelfstandig mee verder kon. De ondersteuning van Antoine was ontzettend nuttig en behulpzaam.” Inmiddels is een eerste module voor een werkinstructie voor een meetmachine ontwikkeld, aldus Hafida. “Uiteindelijk willen we alle werkinstructies voor onze bedrijfsprocessen in oZone gaan opnemen en koppelen aan de leermodules. We willen helemaal af van papieren instructies. Dit is veel bruikbaarder en overzichtelijker.”

“oZone is het perfecte instrument voor onze medewerkers in de productie.”

Leuker leren

Wat Hafida ook een uitkomst vindt, is dat in oZone per medewerker aparte leerpaden te maken zijn. “Ik kan dus per medewerker aangeven welke modules voor iemand in een bepaalde functie verplicht zijn. Die modules kan iemand dan in zijn eigen tijd volgen. Ook thuis met een kop thee erbij. En als iemand interesse heeft in andere modules, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, dan kan diegene daar zelf aanvullend voor kiezen.” En ook het inwerken van nieuwe medewerkers wordt met oZone een stuk eenvoudiger, zegt ze. “Er hoeft dan niet de hele tijd iemand naast de nieuwe medewerker te staan, want iemand kan zelfstandig via oZone een inwerkprogramma volgen.” Ook voor andere A+O-bedrijven, zeker ook in het midden- en kleinbedrijf, is oZone uitermate geschikt, meent Hafida. “Het past gewoon bij deze tijd. Door oZone wordt het leren leuker en sneller, waardoor mensen er ook makkelijker voor te motiveren zijn. Dat is goed voor de ontwikkeling van de medewerker zelf. Maar ook als bedrijf hebben we daar baat bij: want hoe beter onze medewerkers zijn opgeleid, hoe beter wij als bedrijf presteren.”

Hafida Fares

Interesse in oZone? Klik dan hier.

Contactpersoon A+O

Antoine Bolder