oZone faciliteert kennisdeling tussen technische bedrijven en het onderwijs

De technische sector innoveert in hoog tempo. Bedrijven ontwikkelen constant nieuwe of betere technieken. Deze actuele praktijkkennis is nu beschikbaar voor het onderwijs via leerplatform oZone. 

oZone is ontwikkeld voor en door technische bedrijven en is dé plek waar 24/7 technisch vakmanschap wordt versterkt en kennis wordt geborgd. Uniek is het concept van delen: bedrijven kunnen via oZone hun technische kennis delen met andere bedrijven, maar ook met het onderwijs. Onderwijsinstellingen hebben zo rechtstreeks toegang tot de laatste praktijkkennis en innovaties in de sector. Deze bedrijfscontent kan rechtstreekst worden gebruikt tijdens lessen, maar kan ook als basis dienen voor de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal. Ook kan oZone worden ingezet voor arbeidsmarktoriëntatie. oZone biedt het onderwijs kortom eenvoudig toegang tot de dagdagelijkse techniekpraktijk.

Over het platform

Het gebruiksvriendelijke leerplatform oZone bevat een openbare bibliotheek gevuld met relevante basiskennis over de technische sector, die direct door bedrijven kan worden ingezet. oZone is daarmee het aangewezen middel voor het onboarden, startbekwaam maken en bijscholen van nieuwe medewerkers. oZone biedt onder andere lesmodules over meten, tekeningen lezen, CNC verspanen, kanten, veiligheid van PBM’s en veilig werken met de heftruck. Het biedt ook leerstof over softskills, zoals 5S, AVG en Arbowet en -regelgeving. Alle onderwerpen zijn opgesteld volgens een didactisch concept dat is ontwikkeld door onderwijs- en opleidingskundigen, in samenwerking met bedrijven.

Kennisdeling

Wekelijks worden er nieuwe onderwerpen aan de oZone-bibliotheek toegevoegd. Dit gebeurt op basis van de vraag vanuit bedrijven. Hierdoor is de kennis in oZone altijd actueel. Bedrijven kunnen met oZone ook eenvoudig zelf lesmodules maken. Het platform bevat een intuïtieve auteurstool waarmee volgens een vooraf gedefinieerd didactisch model onderwerpen kunnen worden aangemaakt. Bedrijven kunnen er vervolgens voor kiezen om deze kennis te delen met andere bedrijven en het onderwijs.

Kansen voor het onderwijs

Deze kennisdeling door bedrijven biedt kansen voor het technisch onderwijs. Via oZone kan tijdens lessen rechtstreeks gebruik worden gemaakt van praktijkcontent, aangeleverd door bedrijven. Hiermee zijn mbo’s, hbo’s en universiteiten voorzien van de laatste kennis, ontwikkelingen en innovaties uit de sector. Deze bedrijfscontent kan de aanleiding vormen voor het updaten en/of ontwikkelen van lesmateriaal. Ook kan het platform worden ingezet als kennismakingstool voor studenten die zich willen oriënteren op de verschillende technische richtingen en carrièremogelijkheden.

Vice versa kan het onderwijs via oZone ook het bedrijfsleven voorzien van nieuwe technische kennis. Kortom: oZone faciliteert én stimuleert kennisdeling tussen het bedrijfsleven en het onderwijs.

Meer weten?

Geïnteresseerde onderwijsinstellingen kunnen contact opnemen met een oZone-adviseur in hun regio. Deze komt graag langs om een demonstratie te geven van het leerplatform en om samen de mogelijkheden voor kennisdeling en samenwerking te verkennen.