Referenties

Zij-instromers bij WILA snel op niveau dankzij oZone

Iedereen leert in zijn of haar eigen tempo en op elk gewenst moment, bijvoorbeeld als een machine wegens onderhoud even niet beschikbaar is. Dat is voor WILA hét grote voordeel van e-learningplatform oZone. Opleidingscoördinator Antoine Bolder: “Omdat het platform bovendien al veel standaardcontent over metaal bevat, konden we er meteen mee aan de slag.”

WILA is gevestigd in Lochem en maakt gereedschapssystemen voor kantbanken. Wereldwijd gebruiken klanten deze systemen om metaal te buigen in elke gewenste hoek. Antoine: “We hebben veel zijinstromers in dienst, die we graag snel op niveau willen brengen. oZone is daarvoor ideaal. Daarmee werkt iedereen op zijn eigen tempo. Op het moment dat er ergens een machine tijdelijk stilstaat voor onderhoud, kun je een module volgen en gewoon verdergaan waar je gebleven was. Je hoeft het dus niet in je eigen tijd te doen.”

Meteen aan de slag

Medewerkers leren met oZone onder andere tekeningen lezen en meten. Maar er staat ook basiskennis in over de machines waar WILA mee werkt. “Het mooie aan oZone is, dat er al heel veel standaardcontent over metaal in staat”, vertelt Antoine. “We konden er daardoor meteen mee aan de slag. Daarnaast kun je eigen content toevoegen. Uiteindelijk willen we oZone ook inzetten om nieuwe medewerkers in te werken op hun werkplek.”

Ontwikkelen

“Onze medewerkers vinden het prettig dat ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen. De meerderheid was om die reden al direct enthousiast. Sommige medewerkers moesten nog even over de streep worden getrokken. Dat gebeurde al snel, toen ze zagen hoe gemakkelijk hun collega’s de modules oppakten. De modules zijn heel toegankelijk opgezet, waardoor je er eenvoudig doorheen gaat”, aldus Antoine. Zelf is hij ook erg positief over de begeleiding vanuit oZone. “Het opzetten van een bedrijfsacademie is een grote klus, maar ik heb niet het gevoel dat ik er alleen voor sta. Het geeft een prettig gevoel dat er mensen zijn die je op weg helpen, met je meedenken en je adviseren.”

Gemotiveerd

Het management ziet natuurlijk graag meetbare resultaten. Daar is het nog wat vroeg voor. Antoine: “Maar ik laat ze maandelijks het aantal uren weten dat elke medewerker besteed heeft aan de modules. Ze zien dat de zijinstromers opgeleid en getraind worden. Dat is heel concreet. Daarnaast merken we dat medewerkers gemotiveerd raken om steeds meer te leren. Ze melden zich vaker aan voor andere cursussen, of willen bijvoorbeeld een BBL-traject gaan volgen. Dat is een mooi bijkomend effect van het werken met oZone.”

Bekijk de video
screenshot film WILA, Lochem