Referenties

oZone bespaart aluminiumsmelter Aldel kostbare tijd

Van tweeënhalf uur in een klasje tot een kwartier achter de computer: de overstap naar oZone bespaart de medewerkers van Aldel veel tijd. Daar komt nog bij dat de content nu veel dynamischer en gevarieerder wordt aangeboden. HRM-medewerker Miranda West is zo enthousiast dat ze tijdens de pilotfase al nadenkt over hoe oZone nog breder ingezet kan worden.

Bij Aldel in Delfzijl smelten ze vloeibare aluminium om tot halffabricaten. Er werken ongeveer driehonderd mensen. Iedereen die bij Aldel in de elektrolysehal komt, moet de training Voldoende Onderricht Persoon (VOP) gevolgd hebben. Dit is een verplichte veiligheidstraining over veilig werken met elektrische installaties. Miranda West, medewerker HRM: “We wilden deze training graag via e-learning beschikbaar stellen. We kozen voor oZone, omdat je daarmee heel eenvoudig dynamische content kunt aanbieden. Bijvoorbeeld via filmpjes, gesproken tekst en animaties. Bovendien is het platform heel interactief. Dat maakt het aantrekkelijk om mee te werken.”

Stap voor stap

Een andere reden om voor oZone te kiezen, was de goede begeleiding van A+O. Miranda: “Ze hebben ons stap voor stap meegenomen in het proces: van het verzamelen van de content en het nadenken over de beste manier om die content vorm te geven, tot het adviseren over de uitrol binnen de organisatie. We zitten nu nog in de pilotfase: we hebben enkele medewerkers gevraagd om de module uit te proberen. Ze waren erg enthousiast. Het is simpeler en eenvoudiger dan voorheen. Binnen een paar weken hopen we volledig over te stappen.”

Volledig toegerust

Tot nu toe werd de VOP-training klassikaal gegeven, maar dat kostte veel tijd. De training duurde tweeënhalf uur en vond plaats onder werktijd. Miranda: “En dat dan jaarlijks in de herhaling! Als er een nieuwe medewerker startte, was het niet altijd mogelijk om meteen een training in te plannen. Tot die tijd mocht hij of zij niet in alle delen van de fabriek komen, wat natuurlijk erg onhandig was. Kortom, de klassikale opzet kostte ons productietijd. Nu ben je maar vijftien tot twintig minuten kwijt om de module te doorlopen. Nieuwe medewerkers kunnen de module al vóór hun eerste werkdag thuis volgen. Als ze hier op hun eerste dag de poort binnenlopen, zijn ze dus volledig toegerust om aan de slag te gaan. Ook contractors die voor ons werken, hebben een VOP-training nodig. Dus hen bieden we dit nu ook via e-learning aan.”

Bibliotheek

Miranda ziet nu al veel mogelijkheden om het platform nog breder in te zetten. “We willen ook andere veiligheidstrainingen toevoegen. En ik heb al even in de bibliotheek met standaard-content zitten rondneuzen. Daar staat veel interessante informatie in waar we ook zeker iets mee kunnen.”

aluminiumsmelter Aldel